Waarom werkende moeders vaak vermoeid zijn.

Wanneer ik eens rondvraag in mijn kennissenkring en op social media krijg ik het beeld dat een groot deel van de vrouwen vermoeid en opgejaagd zijn. Ze hebben het gevoel dat alles op hun bordje terecht komt. Het zorgen voor de kinderen, het huishouden en daarnaast een baan hebben lukt wel, maar er zijn veel momenten waarop ze het op de laatste restjes energie doen. De oplossing voor dit probleem is volgens de vrouwen simpel: ‘Mijn man moet wat meer van me overnemen!’
Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert
Een periode van vermoeidheid heeft meestal een aanwijsbare oorzaak en vaak kun je er iets aan doen.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen primair verantwoordelijk blijven voor het reilen en zeilen in huis. Waar komt dat vermoeid zijn nu écht vandaan? Naast het gezinsleven speelt de ambitie van vrouwen ook een grote rol. Hoogopgeleide vrouwen krijgen meer verantwoordelijkheid in hun werk en dat kost de nodige energie. Een aantal vrouwen geeft aan dat een flexibelere werkgever een uitkomst zou kunnen bieden, bijvoorbeeld door het mogelijk maken van thuiswerken of flexibele begin- en eindtijd.

Lees ook: ‘Talent; de sleutel naar jouw droombaan’

Hand in eigen boezem

Toch kan je als vrouw niet alleen naar de ander kijken. We maken dit probleem voor onszelf vaak nog lastiger! We willen het goed doen en leggen de lat onnodig hoog.
Het huis moet netjes zijn wanneer er bezoek komt, we gunnen onze kinderen speeldates en sportclubjes, we willen onze band met vriendinnen niet laten verwateren, we zijn steeds zuiniger op ons lichaam en vinden dat we tweemaal per week moeten sporten. En ook bij onze ouders willen we onze neus laten zien. Waarschijnlijk kan je dit rijtje nog wel aanvullen.

Wat vraag je van jezelf wanneer je altijd maar een stapje extra zet?

Wanneer je het gevoel hebt op ieder moment van de dag te kunnen slapen dan is het tijd om even na te denken! Is het nodig om het onderste uit de kan te halen? Wat krijg je ervoor terug? Hoe moet het wanneer je zo nog een jaar doorgaat? Waar kom je dan uit?

Overspannenheid of een burn-out komt voor bij mensen die meer energie vreters hebben dan energie gevers.

Je kunt het vergelijken met een batterij van je gsm. Wanneer je die gebruikt gaat de batterij leeg en wanneer je hem niet op tijd aan de lader legt dan zal hij vroeg of laat uitvallen.
Jouw batterij moet je ook opladen. Dat doe je voornamelijk in de nacht door te slapen. Wanneer je overdag meer energie verbruikt hebt, door te werken en na je werk je kinderen, het huishouden en vriendschappen te onderhouden, dan je in de nacht kan opladen, is je batterij in de ochtend niet vol. Volgt hierop een dag die weer meer energie vreet dan je in de nacht kan bijladen, dan kom je steeds meer in je reserves. Naast vermoeidheid zal je merken dat ook je concentratie en motivatie niet meer zijn wat ze ooit waren. Om over je humeur en korte lontje nog maar te zwijgen.

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert
Balans, een goede nachtrust en grenzen stellen

Extreme of aanhoudende vermoeidheid zal niet weggaan met even rustig aan doen. Al met al kunnen we stellen dat het lastig is om een goede balans te hebben tussen energie gevers en energie vreters. Wat zijn voor jou energie vreters en energie gevers? Hoe ligt de balans daarin?

Focus je hierin niet alleen op je privé leven, maar bedenk ook of je nog wel gelukkig bent op je werk?

Kortom, neem de touwtjes in eigen handen. Krijg weer grip op je leven!


Wil je meer lezen of meepraten over dit onderwerp?
Kom dan naar de besloten Facebook groep!


Lees verder:


– Loopbaancoach, wat doet die eigenlijk?
– Een andere baan, maar als wat? Ik vind zo veel leuk!
– De 5 stappen naar ACTIE!
Waarom je niet onderdeel wilt zijn van het plan van een ander

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.