#2: 4 belangrijkste fouten die werkende moeders maken

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert
Mieke is moeder van 3 jonge kinderen en werkt al sinds haar 19de in de zorg. Sinds ze moeder is, is ze minder uren gaan werken. Toch voelt ze zich gevangen in het onregelmatige dienstrooster. Haar wens is om tijdens kantooruren te werken, zodat ze de rust en regelmaat heeft die ze wil voor haar gezin.
 
Iets houdt haar tegen…

Mieke weet namelijk niet goed wat ze wil. Ze scrollt regelmatig door vacatures, maar heeft nog niet gesolliciteerd. In alle vacatures voor verpleegkundige wordt gepraat over onregelmatige werktijden. Ze denkt erover na om een opleiding gaan volgen, maar dat voelt als extra druk en daar heeft ze de tijd en energie niet voor naast haar baan en drukke gezin.

Herkenbaar?

Misschien ben jij net als Mieke. Je voelt je verantwoordelijk voor je gezin en je kinderen. En je werk voelt als een zwaar iets waar je niet blij van wordt. 

Ik als vrouw, moeder én ondernemer heb zelf ervaren, en zie hoe sommige van mijn lieve medemoeders, dat ik het mezelf heel lastig kon maken. En ik had het  niet eens door!

Ik ploeterde maar door en zette mijn eigen gevoel en behoefte stug aan de kant. En onderstaande dingen herken ik zeker! En ik vermoed dat jij er ook wel 1 of 2 herkent.

Als je jezelf hierin herkent, laat dit artikel dan een wake-up call zijn!

Want wie zegt dat je niet beiden kan hebben; een privé-leven wat loopt op rolletjes én een succesvolle carrière?! Het vraagt soms wat passen en meten, maar een leuke en uitdagende baan is juist een geweldige afwisseling én kan heel goed samen gaan met je gezinsleven!

Sterker nog: ik ben een leuker mens omdat ik fijn werk heb. En ik heb energie over op het einde van de dag.

Danielle Bax loopbaancoach loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Valkenswaard Weert

1. Je denkt dat het moederschap en een carrière niet samen kunnen gaan

Want je hebt nu al geen tijd en energie om het huishouden op orde te krijgen…

Een gezonde dosis ambitie kan prima samengaan met een gezin! En ik zal eerlijk zijn; het vergt wellicht wat creativiteit, een fijne oppas, wat organisatie en lef, maar dan is een fijne carrière ook voor jou weggelegd!
Zowel je werkgever als je man en kinderen hoeven hier niet onder te lijden dat jij kiest voor leuk werk.

En je hoeft het natuurlijk helemaal niet alleen te doen! Denk eens aan de mogelijkheden die er wél zijn!
Geef bijvoorbeeld iets uit handen aan je partner of (schoon)ouders, vraag hulp in de huishouding. 

2. Jij komt wel weer aan de beurt als de kinderen naar school zijn

Natuurlijk stel jij je gezin voorop, dat doe ik ook. Maar zoals het nu gaat… is dat ook het beste voor jou? 

Misschien merk je al dat je niet goed in je vel zit en dienen de eerste klachten zich aan? Het begint meestal met onverklaarbare vermoeidheid, hoofdpijn of andere wazige lichamelijke klachten. Heb jij daar wel eens last van?

Als je beseft dat je baan een blok aan je been is welke je meer energie kost dan dat het oplevert, waarom stel je een verandering dan nog uit tot de kids naar school zijn? 

Het gaat niet om het hebben van tijd maar om het leggen van de juiste prioriteit!
Ik gun jou, en iedere andere vrouw, enkele momenten per week of maand waarop je kan opladen, waarop je kunt bedenken wat je wilt met je loopbaan en momenten om jezelf verder te ontwikkelen. Zodat wanneer die dag komt dat je kroost naar school is, jij direct weet welke stap je wilt maken! 

En… voel jij dat je niet langer wil of kan wachten met het roer omgooien? Doe het dan NU.

3. Je voelt je schuldig naar je kinderen toe wanneer kiest voor jezelf
Je zou zo graag meer quality time samen willen met je kind(eren) om met volle aandacht een spelletje te spelen of een boekje te lezen in plaats van vlug-vlug tussen de soep en de aardappels door.

Bedenk eens dat je als werkende moeder mét een leuke job, waarschijnlijk óók een prettigere moeder zult zijn voor je kinderen. Het kost je namelijk minder energie wanneer je je werk graag doet. Je kan er zelfs energie van krijgen!
Op momenten dat je dan thuis bent heb je energie óver voor je man en kinderen. Je kunt hen dan écht die aandacht geven waarbij jij je goed voelt.

Een die quality time is weer een perfecte manier om op te laden voor de volgende dag. 

4. Je zet de talenten en kwaliteiten die je hebt niet in bij je huidige baan 

Je hebt vroeger gekozen voor een bepaalde opleiding. Vervolgens ben je gaan solliciteren of een bedrijf ingerold om er niet meer weg te gaan. Je hebt inmiddels ervaring opgedaan. Maar als ik je vraag wat je talent, kan je daar dan antwoord op geven? Heb jij helder welke talenten je hebt?

Vaak is dat erg lastig voor mensen. 

Ons hele leven worden we vergeleken, en vergelijken we onszelf met anderen. En wij Nederlanders zijn een nuchter volkje waarin we zeggen: ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.’ 

Maar jij bent UNIEK en je hebt talenten en kwaliteiten die UNIEK zijn! Dat is niet zomaar iets wat je goed kan… Er zijn dingen waar jij in uitblinkt! Wat jij zonder enige moeite doet. En waar je waarschijnlijk van denkt dat iedereen dat kan.

Het zijn je talenten die maken dat jij je werk kunt doen met veel plezier. Je werk kost dan geen energie maar geeft je energie. 
En dit is voor IEDEREEN weggelegd! Ook voor jou.

Want er is maar 1 zoals jij! MET UNIEKE TALENTEN! En daar mag je best trots op zijn.
Jouw échte talenten en hetgeen waar je goed in bent, kan je inzetten in je baan. Als je dat doet gaat het werken je véél makkelijker af en beleef je er veel méér plezier aan!

Wil je weten welke talenten jij hebt en kunt inzetten? Wil je meer energie en voldoening uit je werk? Dan is de training ‘Grip op je Werkgeluk’ iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.

Als vrouw en moeder dien je dit te beseffen:
Zolang jij weigert om te kiezen voor jezelf, zal er niets veranderen!

Alleen jij kan je wensen en verlangens waarmaken, je grenzen aangeven en het doel bepalen waar je naartoe wilt werken. Verwacht niet dat iemand anders dit voor je zal doen.

Je omgeving is misschien juist gebaat bij de rol die je op je neemt. Weten zij überhaupt wel dat je graag iets anders zou willen in je werk?
Het liefst ziet jouw omgeving jou ook gelukkig.

Even voor de duidelijkheid: ik heb het niet over alle vrouwen! Ik heb het over vrouwen die niet lekker in hun vel zitten op hun werk en graag iets anders zouden willen op dit gebied. Ik ken genoeg prachtige vrouwen die hun baan geweldig vinden, op hun plek zitten en er energie uit halen.

 

 

 

 

 


Ik deel graag mijn kennis met je. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief of volg me op LinkedIn of Instagram!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.