#2: 4 belangrijkste fouten die werkende moeders maken

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert
Mieke is moeder van 3 jonge kinderen en werkt al sinds haar 19de in de zorg sector. Sinds er kinderen zijn gekomen is ze minder uren gaan werken en voelt ze zich gevangen in het onregelmatige dienstrooster. Haar liefste wens is om ander werk te vinden en tijdens kantooruren te werken, zodat ze de rust en regelmaat heeft die ze wil voor haar gezin.
 
Wat haar tegenhoudt?

Ze weet niet goed wat ze wil en in alle vacatures voor verpleegkundige wordt gepraat over onregelmatige werktijden. Ze wil best een opleiding gaan volgen, maar daar heeft ze nu de tijd en energie niet voor naast haar baan en drukke gezin.

Herkenbaar

Net als Mieke zijn er meer vrouwen in Nederland, die als moeder in een jong gezin het gevoel hebben gevangen te zitten.
Je leven met jonge kinderen kan druk zijn. Wanneer je dat combineert met een baan waar je niet helemaal, óf helemaal niet, gelukkig in bent maakt dat het alleen nog maar zwaarder en drukker.

Ik als vrouw, moeder én ondernemer zie hoe sommige van mijn lieve medemoeders het zichzelf heel lastig maken, waarschijnlijk zonder het door te hebben!

Ze ploeteren maar door en zetten hun emoties stug aan de kant. En ik vermoed dat een van de belemmerende gedachten in het onderstaande rijtje de reden zal zijn.

Als je jezelf hierin herkent, laat dit artikel dan een wake-up call zijn!

Want wie zegt dat je niet beiden kan hebben; een privé-leven wat loopt op rolletjes én een succesvolle carrière?! Het vraagt soms wat passen en meten, maar een leuke en uitdagende baan is juist een geweldige afwisseling én kan heel goed samen gaan met je gezinsleven!

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert

1. Je denkt dat het moederschap en een carrière niet samen kunnen gaan

Je hebt nu al geen tijd en energie om het huishouden op orde te krijgen…

Een gezonde dosis ambitie kan prima samengaan met een gezin! Het vergt wellicht wat creativiteit, een fijne oppas en wat organisatie en lef, maar dan is een fijne carrière ook voor jou weggelegd!
Zowel je werkgever als je man en kinderen hoeven hier niet onder te lijden.

Je hoeft het namelijk helemaal niet alleen te doen! Kijk eens naar de mogelijkheden die er wél zijn!
Geef iets uit handen aan je partner of (schoon)ouders, vraag hulp in de huishouding. Of… laat jij het liever niet toe dat iemand anders zich met de opvoeding en het huishouden bemoeid?

2. Jij komt wel weer aan de beurt als de kinderen naar school zijn

Natuurlijk stel jij je gezin voorop, dat doe ik ook. Maar zoals het nu gaat… is dat ook wat het beste is voor jou? Misschien merk je al dat je niet goed in je vel zit en dienen de eerste klachten zich aan? Het begint meestal met onverklaarbare vermoeidheid, hoofdpijn of andere wazige lichamelijke klachten.

Je weet wel dat je baan een blok aan je been is, maar je stelt een verandering nog even uit tot de kids naar school zijn? Dan heb je tenminste wat meer tijd…

Het gaat niet om het hebben van tijd maar om het leggen van prioriteiten! Ik gun jou en iedere andere vrouw enkele momenten per week of maand. Momenten waarop je kan opladen, waarop kunt bedenken wat je wilt met je loopbaan en momenten om jezelf verder te ontwikkelen. Want als de dag komt dat je kroost naar school is, blijkt het toch moeilijk om voor jezelf te kiezen! Doe het NU.

3. Je voelt je schuldig naar je kinderen toe wanneer kiest voor jezelf
Je zou zo graag meer quality time samen willen hebben om met volle aandacht een spelletje samen te spelen of een boekje te lezen in plaats van vlug-vlug tussen de soep en de aardappels door.

Bedenk dat eens dat je als werkende moeder mét een leuke job, waarschijnlijk óók een prettigere moeder zult zijn voor je kinderen. Het kost je namelijk minder energie wanneer je je werk graag doet. Op momenten dat je thuis bent heb je energie óver voor je man en kinderen en kun je hen écht even die aandacht geven die goed voelt.
Een dat is weer de perfecte manier om op te laden voor de volgende dag.

4. Je zet de talenten en kwaliteiten die je hebt niet in bij je huidige baan óf bij het vinden van ander werk

Je hebt net als Mieke vroeger gekozen om de opleiding tot verpleegkundige te volgen en bent vervolgens een ziekenhuis binnen gerold om er niet meer weg te gaan. Je hebt een bak met ervaring! En als ik je vraag wat je talent is dan noem je iets wat je goed kunt.

Ons hele leven worden we vergeleken, en vergelijken we onszelf met anderen. Maar jij bent UNIEK en je hebt talenten en kwaliteiten die UNIEK zijn! Dat is niet zomaar iets wat je goed kan… Er zijn dingen waar jij in uitblinkt! Wat jij zonder enige moeite doet. En waar je waarschijnlijk van denkt dat iedereen dat kan.

Maar er is maar 1 zoals jij! MET UNIEKE TALENTEN! En daar mag je best trots op zijn.
Jouw échte talenten en hetgeen waar je goed in bent, kan je inzetten in je baan. Als je dat doet gaat het werken je véél makkelijker af en beleef je er veel méér plezier aan!

Wil je weten welke talenten jij hebt en kunt inzetten? Wil je meer energie en voldoening uit je werk? Dan is de training ‘Grip op je Werkgeluk’ iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.

Als vrouw en moeder dien je dit te beseffen:
Zolang jij weigert om te kiezen voor jezelf, zal er niets veranderen!

Alleen jij kan je wensen en verlangens waarmaken, je grenzen aangeven en het doel bepalen waar je naartoe wilt werken. Verwacht niet dat iemand anders dit voor je zal doen.

Je omgeving is misschien juist gebaat bij de rol die je op je neemt. Weten zij überhaupt wel dat je graag iets anders zou willen in je werk?
Het liefst ziet jouw omgeving jou ook gelukkig.

Even voor de duidelijkheid: ik heb het niet over alle vrouwen! Ik heb het over vrouwen die niet lekker in hun vel zitten op hun werk en graag iets anders zouden willen op dit gebied. Ik ken genoeg prachtige vrouwen die hun baan geweldig vinden, op hun plek zitten en er energie uit halen.

 

 

 

 

 


Ik deel graag mijn kennis met je. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief of volg me op LinkedIn of Instagram!

2 reacties

 • Nadieh Jenkins

  Hoi Daniëlle

  Wat tof je op deze manier terug te vinden in wat je doet! We liepen 2009 beide stage bij de Kanaaldijk van Novadic Kentron.

  Herken bovenstaande artikel nu ik moeder ben van 2 kids (2 jaar & 6 maanden) het blijft een kunstje maar we zijn stiekem toch ook gewoon een beetje tovenaars 😉

  Voor mij werkt het werken als zzp’er in de zorg uitstekend om uit de onregelmatigheid te blijven, maandag en dinsdag zijn mijn werkdagen! Probeer drie dagen in twee dagen te werken zodat ik de rest van de week thuis kan blijven met de kids. Helaas zijn er nog weinig ggz en verslavingszorg instellingen die structureel gebruik maken van zzp’ers, ik blijf hoopvol! Want terug gaan naar Novadic blijft nog altijd warm aan voelen! Alleen met onregelmatige diensten die gevraagd worden in de vacatures voor nu niet haalbaar voor mij met een gezin, zorgen is leuk maar moet wel haalbaar blijven op meerdere vlakken.

  Veel liefs en geniet van je zwangerschap!

 • admin

  Hoi Nadieh,

  Wat leuk om je weer eens te ‘spreken’. Ik ben inderdaad begonnen bij NK in 2009 toen jij daar stage liep. Via social media zag ik dat je moeder was geworden van 2 prachtige kids! Goed om te lezen dat je als ZZP-er aan de slag bent in de zorg. Je noemt ons ’tovenaars’ en dat omschrijf je mooi. Als je daarmee tenminste bedoelt dat je de situatie zo ‘betovert’ dat hij wordt zoals die bij jou past. Geweldige mindset dus goed bezig!

  Ik las laatst een artikel over de verwachting dat ZZP’ers ook gewoon mee moeten draaien in de onregelmatigheid… Merk jij daar al iets van?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.