De valkuil voor een enthousiaste ondernemer

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert ondernemer

Deze blog verscheen eerder op Business Women Nederland.

Als onderneemster wil je graag klanten en business. Logisch dus dat je keihard werkt! Je bent zichtbaar op Facebook, Instagram en natuurlijk LinkedIn. Je schrijft blogs om aan je expert status te bouwen en je hebt een website die eruit ziet als door een ringetje te halen. Je gaat netwerkbijeenkomsten af en investeert tijd in gratis kennismakingsgesprekken, zodat je potentiële klant weet tegen wie ze ‘ja’ zeggen… Hopelijk!

Heb jij gekozen voor het ondernemerschap om hard te werken? Of wilde je je eigen agenda bepalen? Meer vrijheid? Meer tijd om met je gezin door te brengen? Om lekker te genieten van je leven!

Vermijd deze valkuil!

Een onderneemster gaat vaak gebukt onder de druk om te presteren. Naast je gezinsleven een bedrijf opbouwen is niet simpel. Uiteindelijk draait het om klanten hebben, die brengen geld in het laatje. Je wilt een goed lopende zaak en je weet dat je hierin moet investeren. Dat vind je niet erg, want je hebt ambities, je wilt wat bereiken! Daarom ben je als zelfstandige begonnen, daarvan gaat je hart sneller kloppen!


Er zijn weinig dingen zo stressvol als een eigen bedrijf. De vrijheid van het ondernemen, hetgeen wat zo aantrekkelijk is, is direct ook de grootste struikelblok en valkuil. 

De onzekerheid die bij het ondernemerschap hoort wordt vaak gecompenseerd door extra hard werken: ieder vrij uur vullen met zichtbaar zijn op Social Media, het werven van klanten, nog even een mailtje beantwoorden, noem maar op. 

Het gevaar sluipt er langzaam in, zonder dat je het direct door hebt… en je verliest balans.


Zelfs al loopt alles wel zoals gewenst, het ondernemerschap kan zwaar zijn.

Ga voor meer zelfinzicht

Net als iemand die in loondienst werkt en minimaal jaarlijks een gesprek heeft met zijn leidinggevende om te zien of alles nog wel matcht, zou ik jou als ondernemer aanraden om regelmatig de thermometer in jezelf te stoppen. 

Je doet dit wellicht al; stilstaan bij je bedrijf met als doel om te zien of de diensten die je aanbiedt nog wel passend zijn voor je ideale klant. 

Stop de thermometer ook eens in jezelf! Met als doel om te zien of je nog wel bezig bent met je droombaan. Word jij er nog net zo Happy van als aan het begin van dit grote avontuur?

Een aantal vragen die je daarbij kunnen helpen zijn de volgende:

  • ben je het merendeel van je werktijd bezig met taken die je talenten raken?
  • krijg je overwegend energie van je bezigheden of kost het energie?
  • heb je te maken met klanten die passen bij jouw profiel van ideale klant?
  • voel jij je nog comfortabel over de diensten en/of producten die je aanbiedt?
  • voel je nog voldoende uitdaging en afwisseling?
  • hoeveel uur ben je werkelijk actief? (neem administratie en reiskosten hierin mee)
  • wanneer je druk op je schouders voelt, wat kun je hiervan leren?
  • welke stap wil/kan je maken om in je onderneming te groeien?
  • wat heb je nodig om dit te realiseren?
  • is de ruimte waarin je werkt prettig en inspirerend?

De vragen triggeren je om even stil te staan en bewuste keuzes te maken. Ben jij tevreden met hoe het nu gaat? Zit je lekker in je vel? Ben je nog net zo enthousiast als toen je begon met je onderneming?

En dan?

Dan is het tijd om een besluit te nemen. Ga je voor verandering óf besluit je om alles te laten zoals het is. Zorg er in ieder geval voor dat je Happy at Work blijft zodat je minder kans hebt op het creëren van een disbalans!

Wil je voorbij je eigen blinde vlekken kijken en vind je het fijn om eens met een blik naar je onderneming te kijken?

Wat voor jou de beste manier is om balans en nieuwe energie te vinden kan heel verrassend zijn. Ik help je graag bij het zoeken naar waar jij écht gelukkig van wordt en samen onderzoeken we de mogelijkheden die perfect bij jou passen!

Neem hier contact met mij op. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten! Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.