#31 Hoe weet je of je huidige baan bij je past?

Soms knaagt er een gevoel van twijfel: past je huidige baan nog wel bij je óf is het tijd voor een nieuwe baan? Waaraan merk je dat je twijfelt? En wat kan je doen om er zeker van te zijn dat je een juiste keuze maakt?

huidige baan, Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert

Een vraag die speelt bij een groot deel van de mensen die ik spreek: “Past mijn huidige baan wel écht bij mij?”.

Er zijn drie vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je merkt dat je twijfelt aan je job:
1. Vind je jouw werk leuk? (ja/nee)
2. Ervaar je uitdaging in je werk? (ja/nee)
3. Krijg je energie van je werk? (ja/nee)

Wanneer je antwoord ‘nee’ is of je twijfelt, dan is mijn antwoord: Doe Onderzoek naar je Talenten!

Want het is je recht om werk te doen waar je plezier aan beleeft, voldoening uithaalt en energie van krijgt!

En dan hoor ik je denken: “Ja, ik weet wel waar ik goed in ben. Mijn talenten zijn helder. Tócht twijfel ik aan mijn huidige baan.” Wanneer dat écht zo is, wanneer je dit écht duidelijk hebt, dan hoef je niet te twijfelen of je werk bij je past.

Er is een verschil tussen ongeveer weten wat je talenten zijn en precies weten wie jij bent en hoe je in elkaar zit. En ook daar heb ik een kleine test voor, want:
1. Kan je jouw talenten presenteren in een glashelder verhaal tijdens een netwerk- of sollicitatiegesprek?
2. Of voelt dat al snel als ongemakkelijk en ‘jezelf verkopen’?
(Optie 1 / Optie 2)

Optie 2 wil zeggen dat er nog werk aan de winkel is! Je mag nog 1 of 2 lagen dieper gaan om jezelf te leren kennen. (Geloof me, dat is bij 85% van de mensen zo!)

Waarom moet je je talenten kennen?

Een talent is niet zomaar een vaardigheid waar je goed in bent. Het is een eigenschap wat je leuk vindt om te doen, een eigenschap wat je van nature goed afgaat én een eigenschap waar je energie van krijgt. Een talent heeft alle 3 de facetten! Mis je er een, dan is hetgeen je ziet als talent GEEN talent.

Leg vervolgens jouw talenten naast je huidige functieprofiel en takenpakket en je kunt beginnen met onderstrepen en doorstrepen: je onderstreept wat overeenkomst met elkaar en je streept door wat afwijkt van elkaar.
Het zal je een stuk duidelijker worden waarom je huidige baan wel, of juist niet, passend is voor je.

En als je nu weet wat jouw talenten zijn, dan stel je eens voor dat je een baan vindt die hier naadloos op aansluit. Je hoeft alleen nog maar jezelf te zijn en ben je van enorme toegevoegde waarde voor je werkgever! Hij of zij zal uiterst tevreden zijn en, belangrijker nog, jij zult voldoening en energie uit je werk halen!

In podcast #31 Hoe weet je of je huidige baan bij je past’ vertel ik uitgebreid over waar je twijfel door kan ontstaan en wat jij kunt doen om die twijfel weg te nemen en met zelfvertrouwen te kunnen kiezen voor een baan, of het je huidige baan is of een ander. Luister hem op Spotify tijdens je dagelijkse wandeling, het huishouden of een autoritje.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.