‘Ik ben een makkelijke prater, behalve over mijn sterke kanten…’

Een klant van mij wilde zich voorbereiden op haar sollicitatie en de eerste vraag die ik haar stelde was: ‘Kan je jouw sterke en zwakke eigenschappen noemen?’
BINGO! De eerste vraag en ze liep direct vast. Ze werd stil, kreeg een rood hoofd en schoof ongemakkelijk op haar stoel.
‘Ik ben een makkelijke prater, behalve over mijn sterke kanten…’ legde ze uit.

In mijn vorige blog schreef ik al dat wij Nederlandse vrouwen vaak moeite hebben met het benoemen van onze talenten. We weten vaak niet eens wat onze sterke eigenschappen zijn. Terwijl inzicht in je talenten en sterke kanten juist van groot belang is wanneer je een leven wilt leiden waar je écht gelukkig van wordt!

Lees ook: ‘Talent, dé sleutel naar je droombaan!’

Danielle Bax lifecoach loopbaancoach lifecoaching loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Weert Sterke Kanten

De eerste stap is dus het inzichtelijk maken van je talenten en je sterkte karakter eigenschappen. En ik noem ze hier apart omdat het ook daadwerkelijk twee verschillende dingen zijn. Je sterke kanten hoeven niet perse je talenten te zijn. Sta mij toe dat ik het je even uitleg.

Sterke eigenschappen

Een sterke eigenschap is iets wat je goed kunt. Je bent er goed in en anderen zullen dit ook herkennen als iets wat bij je past. Het is een vaardigheid wat je jezelf hebt aangeleerd en waarin je goed ontwikkeld bent. Wanneer je stress hebt en onder druk staat dan lukt het niet goed om deze vaardigheden te laten zien. Het kost je meer moeite dan normaal, maar je bent er nog beter in dan de meeste mensen om je heen.

Talenten

Om achter je talent te komen moet je vaak iets dieper graven, omdat het een gave is die je van nature hebt. Het staat niet meer zo op je netvlies omdat het beeld vertroebelt is door al je aangeleerde vaardigheden. Een talent geeft je energie, kost geen moeite en gaat als vanzelf. Op een slechte dag lukt het je nog om dit voor elkaar te krijgen.

Sterke eigenschappen en talenten zijn duidelijk, en dan?

Vervolgens wil je hier iets mee doen, want dit inzicht geeft helderheid voor jezelf én voor je omgeving. Het biedt inzicht;

  • om je te onderscheiden van andere sollicitanten
  • voor je toekomstige werkgever om voor de juiste kandidaat te kiezen
  • voor je leidinggevende om je in te zetten waar jij van meerwaarde bent
  • voor toekomstige klanten zodat ze weten waarom ze voor jou kunnen kiezen
Haat aan jezelf ‘verkopen’

En dan komen we wéér bij een lastige opgave. Want praten over je goede kanten voelt ongemakkelijk. Alsof je een gorilla bent die zichzelf op de borst klopt. Je zakt al door de grond bij de vraag: ‘Vertel eens wat je sterke kanten zijn?’ Je houdt er namelijk helemaal niet van om tijdens een beoordelingsgesprek te praten over kwaliteiten of om jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek. Klopt hè?!

Er is een fijne manier!

Als ik je nu vertel dat er een manier is waarop jij je talenten en sterke kanten kunt delen met anderen? Zodat je zelfverzekerd en vol vertrouwen kunt laten zien wie je bent en wat je kunt? Zodat je onderscheidend bent van je collega’s of mede sollicitanten. Zonder dat je het gevoel hebt met jezelf te leuren of dat je jezelf aan het verkopen bent.

Een manier waarop je de touwtjes in handen neemt om te bereiken wat je écht wil. Het is waardevol om jezelf te kennen en dit over te kunnen brengen op anderen…

Zodat je een werkomgeving creëert waarin jouw talenten perfect passen en je écht happy at work bent?
Of dit in een nieuwe baan óf in je huidige baan is maakt niet uit. Het is mogelijk!

Ik gun jou dat je dit ervaart en er je voordeel mee kan doen!

De klant waarover ik je vertelde aan het begin van dit blog heeft op deze manier haar droombaan weten te bemachtigen! Ze gebruikt haar glashelder verhaal nog regelmatig tijdens kennismaking gesprekken.

Actie!

Pak pen en papier en schrijf de volgende punten op:

  • je talent / sterke eigenschap
  • een probleem; in welke probleemsituatie kwam je talent van pas
  • jouw actie; wat heb jij gedaan waardoor het probleem opgelost is?
  • het resultaat; welke uitkomst gaf jouw talent aan de situatie?

Wanneer je een situatie hebt doorlopen waarin jouw talent naar de oppervlakte kwam en je dit voorbeeld neemt om over jezelf te vertellen, voelt het waarschijnlijk een stuk aangenamer om over je talenten en sterke kanten te praten.

Waarschuwing!

Het vraagt echter wel van jezelf dat je je bewust bent van eventuele blinde vlekken of oogkleppen over jezelf. Je mag breder kijken dan de voor de hand liggende eigenschappen en vaardigheden! Het is nodig om breder te kijken! Daarom kan het prettig zijn om met iemand anders te sparren over je talenten en je sterke kanten. Vraag iemand die jou goed kent of iemand die écht goed kan doorvragen.

Wanneer je dit niet doet blijf je aan de oppervlakte en kom je niet bij jouw unieke persoonlijkheid. Van jou is er maar één en dát wil je juist inzichtelijk maken, zodat je onderscheidend kunt zijn!

Ik help je graag!

Wil je liever samen je talenten in kaart brengen zodat je zeker weet dat je een compleet beeld van jezelf schetst?  We verwoorden alles tot een glashelder verhaal wat helemaal bij je past! Waarin duidelijk blijkt hoe jij onderscheidend bent van een ander.

Met woorden die perfect bij je passen en die jij met vertrouwen en zelfverzekerdheid kunt uitspreken, zónder ‘verkoper’ te zijn!
Het verhaal is kant en klaar en kun je zo gebruiken in je CV, je motivatiebrief en in netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Neem contact met me op en we maken een afspraak!

“Daniëlle is een coach met een open vizier en kijkt vanuit verschillende invalshoeken om je doelen te realiseren. Ze luistert met oprechte aandacht, spreekt waardering uit en benadert je op een positieve, rustige manier. Daniëlle zet je als persoon in je kracht en stimuleert je op een natuurlijke wijze in persoonlijke ontwikkeling. En laat de regie bij jezelf. Het is een inspirerende, doortastende coach.” 

Heidi Pemen – Senior Verpleegkundige


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.