#12 2 Vragen die leiden naar meer werkgeluk!

Scroll naar beneden voor de podcast aflevering

Wist je dat veel mensen worden geleefd door het plan van iemand anders?
Het antwoord op de vraag “Hoe gaat het met je?”, zegt vaak al genoeg.
“Het gaat goed, maar ik heb het zo druk!” Of alléén: “Druk, druk, druk!”
Ik herken het zelf maar al te goed en vroeg me af, is het echt zo lastig om meer rust te creëren? 


Laat ik je eerst vertellen over mijn eigen ervaring.


Vanaf 2017 heb ik 1,5 jaar heb ik gewerkt aan een gaaf project binnen de zorginstelling waar ik werkte. Met een team van 6 personen waren we bezig met het implementeren van zogenoemde ‘Vitale Teams’. Tot op zekere hoogte te vergelijken met zelfsturende teams, een term die je wellicht bekender in de oren klinkt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het project was een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en ervaring op te doen in het coachen in een bedrijf.
Ik ging aan de slag met teams en teamleiders en nam hen mee in de nieuwe besturingsfilosofie van de organisatie. Verandering betekent vaak weerstand. Het koste me soms bloed, zweet en tranen om hen te inspireren en te motiveren om mee te bewegen en eigenaarschap te tonen, terwijl het in andere teams heel vlot werd opgepakt. Het lastigste was om oude patronen te doorbreken. Ik hield hen dan een spiegel voor en er werd een enorm beroep gedaan op mijn coachingskills. Kortom… een GEWELDIGE ervaring!

Een geweldige kans, maar ik had ook een eigen bedrijf

En dat vond ik erg lastig, want ik was nog in de opstartfase en had net mijn eerste klanten. Toch zette ik mijn eigen praktijk op een laag pitje en ging weer 3 dagen voor de baas werken. Dit project wilde ik niet combineren met een eigen praktijk én mijn gezin. Het zou te veel van me vragen en dat past niet bij het hebben van kleine kinderen, vond ik.
Van die keuze heb ik geen spijt gehad!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wil je mijn hele verhaal horen? Ik maakte er een podcast aflevering van:
#1 Het verhaal tot nu toe


Vanaf het begin was mij bekend dat het project een einde zou kennen. Hoe mijn carrière er daarna zou uitzien, daar heb ik me niet druk over gemaakt. Ik was immers met leuke dingen bezig en ging met plezier naar mijn werk! Mijn plan was om ‘later’ al het geleerde te bundelen en mijn waardevolle kennis en ervaring in te zetten op een andere plek, wellicht in een andere organisatie. Hoe en wat precies? Dat zou de tijd me wel leren.

2019; Inmiddels was het project al ruim een half jaar gestopt.

Ik was echter nog bezig met opdrachten die uit het project volgden: intervisie in teams, 1 op 1 coaching, sparren met managers en leidinggevende. Echter ook deze opdrachten zouden aflopen… En ik merkte op dat het werk me meer moeite ging kosten.

Ik was inmiddels zwanger en voelde me onrustig en prikkelbaar, had het druk op het werk en toe was aan vakantie. Dat gevoel had ik 1,5 jaar niet gehad!

Het duurde een paar weken voordat ik me bewust werd dat er iets verandert was in mij.

“Zorg dat je een plan hebt!”

Het inzicht wat er verandert was, kwam toen iemand tegen me zei: ‘Zorg dat je een plan hebt, anders wordt je onderdeel van het plan van iemand anders!’

En ze sloeg de spijker op zijn kop. Ik was mijn eigen plan vergeten! Ik liep als een schaap mee in de kudde, in het plan van de organisatie. Er werd voor me bepaald wat mijn opdrachten waren en ik vroeg me niet af wat ik zelf wilde, of het nog wel bijdroeg aan mijn doel; ervaring opdoen, mezelf ontwikkelen, mijn waarde verhogen en deze inzetten op een andere plek, in mijn eigen praktijk!

plan Danielle Bax loopbaancoach loopbaancoaching Veldhoven Eindhoven Valkenswaard Weert


Wat ik met mijn verhaal wil duidelijk maken is,
dat als jij geen idee hebt van wat jouw plan is, je makkelijk in de stroom meevaart van het plan van het bedrijf waarin je werkt.

Of het plan van je partner, je vrienden, je ouders, de maatschappij.
Met als resultaat dat je bent niet bewust bezig bent met wat jij graag wil, waar jij gelukkig van wordt, waar jij goed in bent en waarin jij je wilt ontwikkelen.

En dan kan de chaos en de drukte toeslaan. Je kan het gevoel krijgen dat er aan je getrokken wordt. Je bent ingezet voor het plan van een ander!

Dat wil niet zeggen dat je niets mag doen voor een ander. Begrijp me niet verkeerd! Zolang je het doet omdat je dat wil, vanuit wie je bent en wat je kan. Dan past het in het plan wat jij maakt en waar jij voor kiest.

Maak een plan!

Wat zet je in een plan? Wanneer is het plan ‘goed’?
Het is een mooi onderwerp voor een volgend blog, maar sta me toe dat ik je op weg help.

De basis voor je plan kunnen de volgende 2 vragen zijn:
1. Waar wil je méér van in je leven?
2. Waar wil je mínder van in je leven?
Maak hier een lijstje van en kijk dan per item welke stappen je kan ondernemen. Het plan is geen vaststaand iets, het is helemaal van jouw dus je kan het altijd aanpassen en bijschaven.

Wacht niet te lang: stel prioriteiten!

Voor je weer doorgaat met de waan van de dag en deze pagina sluit, plan alvast een moment in je agenda, pak pen en papier en ga aan de slag!
Waar wil jij meer of minder van in je leven? Waar wil je écht verandering in brengen?

Lees ook: De 4 belangrijkste fouten die werkende moeders maken

Wil je liever een keer sparren over het maken van jouw plan?
Neem gerust contact met mij op!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.