#32 Snel verveeld in je werk? Ben je dan een job-hopper?

Dit is wat je moet weten over verveling en job-hopping.

Geen tijd om te lezen? Luister dan naar de podcastaflevering waarin ik dit onderwerp nóg dieper bespreek. Klik hier om te luisteren!

Hoe enthousiast je ook begint aan een nieuwe baan, na 2 à 2,5 jaar slaat de verveling toe en verlang je naar iets nieuws. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige. Misschien is er wel eens tegen je gezegd dat je een ‘job-hopper’ bent of dat je niets afmaakt. Maar wat als jouw snelle verveling juist een signaal is van iets groters? In deze blog leg ik uit waarom er niets mis is met jou, hoe je bore-out kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen. 


snel verveeld in je werk

Herkenning: ben jij een job-hopper?

Je begint enthousiast aan een nieuwe baan, voelt je daar even goed op je plek, maar zodra je het “kunstje” kent en er herhaling optreedt, raakt de uitdaging weg. Je wisselt van baan en denkt dat een nieuwe omgeving de oplossing is. Maar zolang je niet onderzoekt wat je echt drijft, blijft de cyclus zich herhalen. 

Weet dit: job-hopping hoeft niet negatief te zijn. Het kan een teken zijn dat je nieuwsgierig en leergierig bent, continu op zoek bent naar groei, variatie en uitdaging. De sleutel is om te ontdekken hoe je dit op een duurzame manier in je werk kunt integreren, zodat je niet verveeld raakt.

 

Wat betekent het als je snel verveeld raakt in je werk?

Snel verveeld raken in je werk kan je het gevoel geven dat er iets mis is met jou. Ik heb het in ieder geval wel eens gedacht en misschien heb je, net zoals ik, wel eens opmerkingen gekregen zoals:

  • “Je maakt nooit iets af.”

  • “Je bent veel te impulsief.”

Dit soort opmerkingen maken je onzeker. Je gaat twijfelen aan jezelf en stopt deze gevoelens van verveling weg. Je probeert vervolgens gewoon door te gaan en je verveling te negeren. Maar dat helpt niet. Al snel merk je dat:

  • De tijd voorbij kruipt.

  • Je moeite hebt om je te concentreren.

  • Je steeds minder productief wordt.

  • Je nonchalanter in je werk staat en je voelt je minder betrokken.

Je mist je het enthousiasme en de energie die je vroeger wel had. Het is frustrerend, maar wet je: er is niets mis met jou. Verveling is een signaal dat je mag luisteren naar wat je echt nodig hebt!

Waarom ben je verveeld geraakt in je werk?

Om je gelukkig te voelen in je werk, komt het neer op drie basisbehoeften:

  1. Competentie: Je wilt het gevoel hebben dat je goed bent in wat je doet.

  2. Autonomie: Je wilt zelf keuzes kunnen maken en invloed hebben op je werk.

  3. Verbondenheid: Je wilt je verbonden voelen met collega’s en je werk zinvol vinden.

Deze drie basisbehoeften vormen de kern van de Self-Determination Theory (SDT), ontwikkeld door Deci en Ryan. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op de officiële website van Self-Determination Theory.

Als één of meer van deze behoeften niet worden vervuld, ontstaat er verveling. Veel van mijn klanten zijn ondernemende en/of actiegerichte mensen – net zoals jij misschien bent – en dan gaat raak je vaak sneller verveeld. Wanneer je jouw taken al een paar keer hebt gedaan en het daagt je niet meer uit, dan  voel je dat je werk niet meer past, en ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat kan betekenen dat je extra taken oppakt of dat je van baan wil veranderen. Dit patroon herhaalt zich totdat je het echte probleem aanpakt.


Wat is een bore-out en waarom is dit belangrijk?

Als je te lang je gevoel negeert dat je verveeld bent en de uitdaging mist in je werk, kan dit uiteindelijk leiden tot een bore-out. Dit is het tegenovergestelde van een burn-out, maar net zo schadelijk. Bij een bore-out ervaar je:

  • Een gebrek aan uitdaging of voldoening.

  • Te weinig prikkels om jezelf nuttig te voelen. 

  • Fysieke en mentale klachten, zoals vermoeidheid, frustratie en zelfs depressieve gevoelens.

Je hebt simpelweg te weinig uitdaging om voldoening uit je werk te halen. Bore-out is gelukkig steeds bekender en de symptomen worden serieuzer genomen dan enkele jaren geleden, maar het is belangrijk om dit op tijd te herkennen en actie te ondernemen om erger te voorkomen.

Podcast tip: Burn-out of juist bore-out door je werk?

Wat kun je doen om verveling te voorkomen?

Voel je je vaak snel verveeld in je werk? Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen, met mijn visie op waarom deze aanpak werkt::

  1. Onderzoek je basisbehoeften
    Elk mens heeft behoefte aan competentie, autonomie en verbondenheid. Als deze niet worden vervuld, voel je dat direct in je werkplezier. Vraag jezelf af: voel ik me uitgedaagd? Heb ik invloed op mijn werk? Voel ik me onderdeel van een groter geheel? Zo niet, ga na wat er nodig is om deze behoeften te vervullen. Dit is niet zwak; het is krachtig om te weten wat je nodig hebt.

  2. Praat met je leidinggevende
    Je gevoelens delen met je leidinggevende is geen klacht, maar een kans om samen te werken aan een oplossing. Door proactief met ideeën te komen voor nieuwe taken of projecten, laat je zien dat je betrokken bent en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen werkplezier.

  3. Overweeg loopbaancoaching
    Een coach kan je helpen dieper inzicht te krijgen in je drijfveren, talenten en waarden. Het gaat niet alleen om wat je doet, maar om wie je bent. Door deze ontdekking kun je werk vinden dat echt bij je past en je energie geeft. Coaching is geen luxe, maar een investering in jezelf.

  4. Zoek uitdaging binnen je werk
    Het vinden van voldoening en energie begint bij je werk. Het is zonde van je tijd en energie om geluk buiten je baan te zoeken. Onderzoek hoe je je huidige werk kunt aanpassen om meer uitdaging en plezier te ervaren. Denk aan nieuwe projecten, een andere rol binnen je team of zelfs het opnieuw vormgeven van je functie. Je werk moet bij je passen én je energie geven – daar ligt de sleutel.

Wil je meer inspiratie?

Herken je jezelf in dit verhaal en wil je weten hoe je jouw verveling kunt omzetten in nieuwe energie? Luister dan naar mijn podcast Snel verveeld in je werk? waarin ik dieper inga op dit onderwerp. Of plan een gratis advies gesprek in om samen te ontdekken waar jouw verveling vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Laat verveling je niet langer tegenhouden – maak van je werk een plek waar je weer energie van krijgt!

4 reacties

  • Peter

    Hee hallo

    Ik was aan het google (alweer) naar snel verveeld zijn op het werk en kwam op deze site terecht ,veel is herkenbaar wat je zegt ,maar denk zelf dat hier ook veel mannen mee te maken hebben .

  • Danielle

    Hallo Peter,

    Dank je wel voor je reactie op mijn blog/podcast. Wat fijn dat je veel herkenning vindt in wat ik zeg. Er zijn inderdaad ook veel mannen die dit zullen herkennen. Wat is jouw grootste worsteling op dit moment waardoor je (weer) op google ging zoeken naar handvatten?

  • Erwin Mulder

    Hoi Danielle,

    Ik zit net jou podcast te luisteren. Wow wat een herkenning zeg! Ik heb een baan gehad waar van Ik me dood verveelde en zeker tegen een boreout ben terecht gekomen. Ook het jobhoppen in diezelfde branche kwam zeker voor. Geen voldoening, tijd ging niet snel, geen uitdaging. Ben nu uit de branche gslesrapt, maar merk ook dat ik ook na zoveel jaar steeds iets anders wil. Ik geef het altijd een kans maar ik heb mezelf wel eens afgevraagd wanneer ik wel te tevreden ben. Ik ben daar nu nog steeds wel mee bezig ondanks ik nu ook best afwisselend (vrijwilligers) werk doe.

    Fijn dat ik deze informatie met je kon delen.

    Ik wens je het allerbeste toe! 🙂

  • Danielle

    Wat bijzonder dat je dit met me deelt, dank je wel daarvoor! Het is zo herkenbaar wat je beschrijft: de frustratie van een baan zonder uitdaging, het gevoel van geen voldoening, en het zoeken naar wat écht bij je past. Hoe is het nu met je werkgeluk?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.