#37 Burn-out of juist bore-out door je werk?

burn-out of bore-out Loopbaanontwikkeling Weert Valkenswaard

De term burn-out is bekend: je bent te lang tot het uiterste gegaan en hebt grenzen verlegd voor een te lange periode: je raakt opgebrand. De term bore-out is een stuk minder bekend en daardoor best gevaarlijk.

Bij een bore-out blijf je te lang in je comfortzone hangen. Je krijgt niet genoeg prikkels op je werk en mist de uitdaging. Beiden vormen zorgen ervoor dat je niet lekker in je vel zit. Echter heb je iets anders nodig om van een bore-out te herstellen dan om van een burn-out te herstellen. Gebeurt dat niet dan zullen je klachten alleen maar toenemen!

Ik noem mezelf absoluut geen burn-out expert en wil je dan ook graag verwijzen naar een expert wanneer je denkt dat je met een burn-out kampt. Ga dan naar je huisarts of bezoek een geregistreerde burn-out coach of psycholoog.

Op het gebied van bore-out ben ik enigszins ervaringsdeskundige. In 2011 zat ik niet lekker in mijn vel. Toen ik het boek “Prikkels bijten niet” lees herken ik dat ik destijds klachten vanuit een bore-out had. Een super druk leven, hartstikke leuk ook, maar op het werk stond ik stil en was ik verveeld tot op het bot. 

Het verschil tussen mijn drukke privéleven met een deeltijd studie, waar ik enorm van genoot en wat me energie gaf, en mijn werk waarin ik te veel hetzelfde werk deed wat me niet uitdaagde, zorgde ervoor dat mijn lijf niet mee kon schakelen van z’n 1 naar z’n 5. De versnellingen 2,3 en 4 zaten er niet tussen. 

Nu ben ik niet zo een technisch wonder, maar dat een auto dat niet lang overleeft is me duidelijk. Gelukkig duurde deze periode niet zo lang en kon ik zelf ingrijpen na het aansporen van mijn omgeving. Ik vond snel een nieuwe functie en kon van z’n 1 naar de 4 schakelen en daar blijven. 

Wil jij meer horen over bore-out en hoe ik dat ervaren heb? Luister dan podcast #37 Burn-out of bore-out door je werk?

Merk jij dat je niet lekker in je vel zit op je werk? Wil je er iets aan doen? Laten we vrijblijvend kennismaken zodat je kunt kijken of we een klik hebben én ik vertel je wat jouw volgende stap is richting werk wat écht bij je past. Stuur me een berichtje of neem telefonisch contact op!

En kijk deze video eens over het repareren van je huidige baan na een burn-out of bore-out, vol tips en inspiratie.