Paardencoaching

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen.

Paarden communiceren non-verbaal, met hun houding, gedrag en uitstraling.
Zoals paarden reageren op andere paarden, zo reageren ze ook op mensen.
Omdat ik de paardentaal ken, kan ik de reacties van het paard vertalen naar jou als persoon.
Je krijgt inzichten, bijvoorbeeld waar spanning zit of waar een blokkade mee te maken kan hebben.

Je kunt een paard niets wijsmaken, jezelf wel

Doordat wij mensen kunnen denken, zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Je lichaam slaat de stress op in je lijf. Een paard merkt dat er een blokkade aanwezig is in jouw lijf en reageert daarop.

Op deze manier helpt een paard tijdens paardencoaching bij het loslaten van spanning die je, onbewust en onbedoeld, vasthoudt in je lichaam.

Dit kan recente spanning zijn van ervaringen die je onlangs hebt meegemaakt, maar veel vaker is deze spanning al ontstaan in je jeugd en zit het sindsdien opgeslagen in je lijf.

Paardencoaching veldhoven eindhoven

Paarden reageren op wat er niet klopt 

Bij het paard worden opgeslagen spanningen in jouw lichaam direct zichtbaar omdat het paard ‘spiegelt’.

Het komt vaak voor dat iemand denkt het eigen thema wel te kennen, maar dat een dieper liggende oorzaak naar boven komt. Hierdoor ontstaat inzicht in de situatie en ervaar je ruimte en vrijheid om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan.

Omdat via het paard een ‘andere ingang’ wordt genomen om het probleem of de blokkade te benaderen, namelijk via je gevoel, is de impact anders, en soms veel groter, dan bijvoorbeeld een gesprek bij een psycholoog.

Paardencoaching veldhoven eindhoven

Paarden gaan anders om met stress dan mensen

Een stressreactie bij een paard is een reactie op gevaar. Een paard in vrijheid onderneemt altijd de juiste actie als het in gevaar is: het herstelt de grenzen, het neemt rust, het zoekt of biedt troost, het laat los, enzovoort.

Een stressreactie van mensen kan door letterlijk gevaar (brand in huis) ontstaan of door figuurlijk gevaar (werkdruk of over grenzen heengaan).

Mensen ondernemen vaak geen actie om zichzelf in veiligheid te brengen of stellen het uit om ergens mee te dealen. Je gaat harder je best doen, of negeert de lichamelijke- en/of geestelijke signalen van stress. De stressreactie blijft aanwezig en vreet in meer of mindere mate energie.

Veel mensen hebben simpelweg niet geleerd om zichzelf in veiligheid te brengen op een manier dat helpend is. Stress bouwt op en zorgt vervolgens voor allerlei problemen. Paardencoaching kan hierbij helpen.

paardencoaching veldhoven eindhoven

Voor wie is paardencoaching geschikt?

Coaching met paarden is geschikt voor een breed scala aan hulpvragen. In mijn praktijk begeleid ik, met name vrouwen, die emotioneel en lichamelijk niet lekker in hun vel zitten, al dan niet omdat ze werk hebben wat energie vreet en onvoldoende voldoening en vervulling oplevert.

De klachten en hulpvragen kunnen zijn:

  • Stress en spanning in relatie tot werk, of juist het niet hebben van werk.
  • Het lukt je niet om ‘je hoofd erbij te houden’ en logisch te blijven nadenken.
  • Het ervaren van energiegebrek.
  • Je zit niet lekker in je vel.
  • Of gewoon omdat je eens wil ervaren wat een paard bij jou spiegelt!

Heb je geen of juist een andere coachvraag of klachten, neem gerust contact met me op. Dan bekijken we of ik jou kan begeleiden.

Het resultaat

Met behulp van de paardencoaching kun je al in één sessie leren hoe je kunt schakelen van je hoofd naar je lichaam. We zorgen ervoor dat je denken en voelen met elkaar in verbinding worden gebracht.

Wanneer het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen wat je hoofd, je hart en je buik uitstraalt, zal het ontspannen. Het paard voelt aan dat jij weer oké bent.
Voor mensen is dit vaak een fijne, en soms emotionele ervaring.

Door eenmalig, of enkele malen, een sessie paardencoaching in te zetten, werk je direct met de oorzaak van ‘dat wat dwars zit’.

Het is ook heel gaaf om deel te nemen aan een workshop paardencoaching. Dan zie je letterlijk hoe het paard steeds verschillend reageert op iedere deelnemer die bij hem of haar in de bak komt staan.

Met één sessie bij het paard, ben je al een hele stap vooruit.
Ervaar je achteraf de voordelen en wil je nog een keer? Je bent van harte welkom.
Juist om het laagdrempelig en behapbaar te maken, kun je je gewoon per keer een sessie aanvragen. Net zo lang tot je weer goed in je vel zit.

Het mooie aan paardencoaching is dat mensen zich gaan realiseren dat paarden ontzettend gevoelige dieren zijn en heel intelligent.

Paardencoaching veldhoven eindhoven