#41: Do’s & Don’ts bij het bespreekbaar maken van een loopbaantraject met werkgever
Je besluit dat een loopbaantraject is wat je nodig hebt om weer energie en voldoening in je werk te krijgen. Maar hoe ga je in gesprek met je werkgever en hoe vraag je naar een eventuele financiële bijdrage?
Je zit niet meer op je plek op je werk. Op zondagavond zie je op tegen de nieuwe werkweek, je komt moe thuis en merkt dat het tijd is voor verandering. De vacatures die je vindt maken je niet blij. Je weet überhaupt niet goed waar je naar opzoek bent. Je overweegt dus om een loopbaantraject te volgen.
Luister de Danielle Bax Podcast of lees verder voor de do’s & don’ts wanneer je in gesprek gaat met je werkgever over een loopbaantraject.
Don’ts:
- Wacht niet tot je je ziek moet melden omdat je lichamelijke en geestelijke klachten krijgt omdat je burn-out of bore-out bent geraakt. Hoe langer je de situatie op z’n beloop laat, hoe groter de kans op klachten die maken dat je uitvalt en onvoldoende energie hebt om te onderzoeken wat je wél wil.
- Blijf niet hangen in het afstruinen van vacature sites. De verleiding is groot om een keuze te maken waarbij de match tussen jou en de baan of organisatie onvoldoende is. Met als mogelijk gevolg dat je binnen de kortste keren weer energie verliest in je werk.
- Ga er niet direct vanuit dat je zal vertrekken bij je huidige organisatie. Natuurlijk, de kans zit erin dat je de organisatie gaat verlaten, echter sluit je je ogen voor eventuele mogelijkheden die intern voorbij komen. Daarnaast voelt je werkgever haarfijn aan of jij voldoende gemotiveerd bent om je huidige baan te repareren wat van invloed is op de beslissing om je financieel te ondersteunen met een loopbaantraject. De manier waarop jij jouw hulpvraag formuleert heeft gevolg voor een eventueel ontslag of juist medewerking om op een prettige manier uit elkaar te gaan. (luister de podcast voor verdere toelichting van dit punt)
- Plaats jezelf niet in de slachtofferrol ten opzichte van je huidige werkgever en/of functie. In het verlengde van het vorige punt; je arbeidsrelatie wordt dusdanig verstoord dat samenwerken naar een passende oplossing voor beide partijen lastiger wordt en het kan zelfs leiden tot een ontslag op juridische gronden.
Do’s:
- Neem een proactieve houding aan, toon persoonlijk leiderschap en neem het roer van je loopbaan in eigen hand. Bedenk waar jij behoefte aan hebt en maak dat bespreekbaar met je manager of iemand van de afdeling HR. Als jij duidelijk hebt wat je nodig hebt dan kan je gesprekspartner met je meedenken. Hierbij is het niet vreemd om zelf met een voorstel te komen, dat getuigt van initiatief en motivatie.
- Onderneem actie en onderzoek grondig welk werk écht bij je past. Een loopbaantraject is een manier om grondig te onderzoeken welk werk bij je past waardoor je energie en voldoening ervaart. Een werkgever durft hier vaak in te investeren aangezien hij hier ook baat bij heeft. Wanneer jij weet wat je wel én wat je niet zoekt in je werk en daarin duidelijkheid creëert, vind je sneller een baan die bij je past (intern dan wel extern) en wordt uitval voorkomen. Iets wat een werkgever vaak meer kost dan een loopbaantraject.
- Kijk en onderzoek, waarbij je alle opties openhoud. Onderzoek met een brede blik en zoek een Register Loopbaanprofessional die je helpt om een laag dieper te komen. Alle antwoorden zitten al in je echter heb je blinde vlekken welke je helder moet krijgen. Met een goede coach zal je jezelf veel beter leren kennen en ga je veel meer arbeidsmogelijkheden zien i.p.v. steeds in hetzelfde cirkeltje blijven ronddraaien.
- Bekijk aan welke knoppen je op korte termijn kan draaien om je werkgeluk te verhogen. Inzicht krijgen in waar het nu wringt zorgt voor inzicht in wat jij kan veranderen in je huidige baan (denk aan energie vretende taken). Je zou niet de eerste zijn die zijn baan ‘repareert’ en nog jaren bij dezelfde werkgever vooruit kan.
Meer informatie en praktijkvoorbeelden zijn te beluisteren in deze podcast. Of luister een van de andere podcast afleveringen met loopbaan gerelateerde thema’s.