
Waarom voelt mijn werk niet meer goed?
Je staat op en voelt direct een knoop in je maag als je denkt aan je werkdag. Je probeert jezelf te motiveren, maar diep vanbinnen weet je: je werk voelt niet meer goed. Misschien mis je uitdaging, ben je je werkplezier kwijt of twijfel je of dit nog wel de juiste plek voor je is. Maar hoe komt dat? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen? In dit artikel komen we daar achter.
Herken de signalen: waarom voelt je werk niet meer goed?
Soms sluipt het gevoel er langzaam in. Wat eerst uitdagend en inspirerend was, voelt nu als een sleur. Of misschien heb je altijd al getwijfeld of dit écht bij je past, maar hield je vast aan zekerheid. Hoe weet je of je werkplezier kwijt is en het tijd is om iets te veranderen? Dit zijn veelvoorkomende signalen:
- Je hebt steeds minder energie na een werkdag.
- Je merkt dat je vaker twijfelt of dit werk nog bij je past.
- Kleine irritaties stapelen zich op en kosten je steeds meer energie.
- Je ervaart geen voldoening meer in wat je doet.
- Je mist een gevoel van zingeving en betrokkenheid.
Herken je dit? Dan is het niet zomaar een tijdelijke dip, maar een signaal dat er iets structureel niet meer klopt.
De echte oorzaak: waar komt je loopbaan twijfel vandaan?
Veel mensen denken dat ze gewoon even moeten doorzetten, maar als je langdurig het gevoel hebt dat je werk niet meer goed voelt, is er vaak iets anders aan de hand. De meest voorkomende oorzaken van loopbaantwijfel zijn:
- Je bent gegroeid, maar je werk niet. Misschien ben je veranderd als persoon, heb je andere waarden ontwikkeld of behoefte aan meer uitdaging.
- Je werkt niet vanuit je talenten. Als je structureel werk doet dat niet bij je natuurlijke talenten past, kost het je energie in plaats van dat het je energie geeft.
- Je mist zingeving. Je wilt impact maken, iets betekenen. Maar als je werk niet meer aansluit bij wat voor jou belangrijk is, voelt het leeg.
- Je hoofd en hart zijn niet op één lijn. Je ratio zegt misschien dat je moet blijven vanwege zekerheid of een goed salaris, maar diep vanbinnen voel je dat het niet meer klopt.
Wanneer je begrijpt waar je onvrede vandaan komt, kun je gericht actie ondernemen.
Wat kun je doen als je geen voldoening meer uit je werk haalt?
Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen om verandering te creëren. Er zijn stappen die je kunt zetten om helderheid te krijgen:
- Onderzoek wat je precies mist. Is het de inhoud van je werk, de werksfeer of je groeimogelijkheden? Hoe beter je weet “waar de schoen” wringt, hoe gerichter je kunt zoeken naar een oplossing.
- Praat erover. Bespreek je twijfels met iemand die je vertrouwt. Soms helpt een ander perspectief om inzicht te krijgen.
- Sta stil bij je talenten en drijfveren. Waar krijg je energie van? Wanneer voel je je écht op je plek? Dit is belangrijker dan je misschien denkt.
- Geef jezelf toestemming om te onderzoeken. Je hoeft niet morgen de perfecte oplossing te hebben. Begin met ontdekken wat wél bij je past.
Veel vrouwen die ik begeleid denken dat ze vastzitten, maar ontdekken in mijn trajecten dat er veel meer mogelijkheden zijn dan ze dachten. Soms is een kleine aanpassing in je functie al genoeg, soms is het tijd voor een grotere verandering.
Waarom voelt mijn werk niet meer goed? Zet de eerste stap naar verandering!
Als je voelt dat je werk niet meer goed voelt, negeer dat signaal dan niet. Hoe langer je blijft twijfelen, hoe moeilijker het wordt om in beweging te komen. Het goede nieuws? Je hoeft het niet alleen uit te zoeken. Wil je helderheid over wat je écht wilt en hoe je dat bereikt?